Saturday, December 28, 2013

Mak labu in da house!

Assalamualaikum!...

Me entering trimester!

Harini mengexposekan diri yang semakin bambam ini...saya sendiri pon terkejut tengok balik gambo ni. Besarnya gue! saya berkata dalam hati.Hahaha...

Ye la. Di rumah tiada cermin full body..nampak setakat muka ja....bila amik gambar penuh, HA! What a surprisseeeeeee!!!...Kalau boleh,semua sudut nak mengambang...haha....

Amik gambar ni semasa pegi wedding reception sepupu..husband ada peluang tengok budaya orang sabah kahwin beside our big day...
"Unik dapat tengok orang menari ramai-ramai walaupun tak kenal..."
He was referring to Tarian Poco-poco,Manuk-manuk lambukan(sorry kalau salah) dan Jamilah...the scenario just like Hindustan Film...yang mana scene dalam film: ntah masa bila tetamu2 praktis menari..tiba2 music on...terus ada ja orang jump in menari serentak,sama step...lebih kurang gitu la situasinya tadi. It was fun to watch.Masa kitorang kawen aritu, takda tari menari =D

Takda apa pun nak share sangat...tu ja la..hehe...and I just want to tell everyone who read this post..I love my husband....auw!..hahaha....

Thank you for reading.

Thursday, December 26, 2013

Senarai persiapan menyambut kelahiran bayi

Rasanya dah sampai masa untuk membeli belah untuk baby dan bakal mama ni...huhu...
Saya tetapkan bajet sederhana untuk kelahiran pertama ni. As first time being a mother..I feel so excited to buy baby clothes..especially for newborn..rasanya dah terlebih beli sebab baby kan cepat membesar.

Saya amik list ni daripada Blog White Dandelion.

Petanda warna Ungu untuk penting.
                       Oren untuk boleh dikemudiankan atau ikut keperluan bila baby dah besar.

Untuk Bayi * (hospital)
  1. Baby Diapers for newborn
  2. Lampin
  3. Baju
  4. Minyak Telon/Yu yee
  5. Baby Wipes/Wet Tissue/Tisu basah
  6. Tuala Mandi
  7. Stokin/Sarung Tangan Bayi
  8. Peralatan Mandi-Beli yang dalam trial pack ja.Kita tak tahu baby serasi atau tidak.
  9. Selimut/Bedung 
  10. Barut
  11. Topi

Pakaian Bayi
  1. Baju- Lengan Pendek (pakai siang)-5 pasang
  2. Baju- Lengan Panjang/ pajama (pakai malam)-5 pasang
  3. Romper (baju yg gabung ngn seluar tu)-saya tak beli pon. Tunggu baby keluar dulu.
  4. Seluar- Pendek-8
  5. Seluar- Panjang-6
  6. Sarung Tangan-5
  7. Sarung kaki-5
  8. Baby Bib/napkin-2
  9. Sapu Tangan-3
  10. Barut- Saya beli tiga dulu..beli kat MYDIN murah.
  11. Topi

Diapering

  1. Napkin 1 pek (yg segi empat tu, selalu guna untuk bedung baby)
  2. Lampin Pakai Buang 2 pek (saiz newborn)
  3. Diaper Wipes 2 pek
  4. Safety Pin 1 papan 
  5. Changing Mat
  6. Nappy Liner (elakkan peha bayi melecet. selalunya yang suka melecet ni babyboy)
  7. Beg Untuk Diapers (if necessary)
  8. Sabun Basuh Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi

Baby Care & Grooming
  1. Bedak Bayi
  2. Losyen Bayi
  3. Minyak Bayi (Baby Oil)
  4. Tisu
  5. Putik Kapas (Cotton Bud)
  6. Pengepit Kuku (Nail Clipper untuk baby)
  7. Nasal Aspirator (untuk selsema)
  8. Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
  9. Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
  10. Termometer
  11. Minyak Telon/ Yu-yee
  12. Syringe for Medicine 
  13. Cotton Balls

Nursering
  1. Selimut
  2. Bedding set
  3. Play Pen / Katil Bayi 
  4. Mainan untuk Play Pen / Katil 
  5. Kelambu-Saya beli set tilam+kelambu sekali
  6. Bakul Baju Kotor
  7. Bakul Baby

Feeding
  1. Botol saiz S 2
  2. Puting Botol Susu 2
  3. Bottle Sterilizer
  4. Berus Pembersih Botol
  5. Penyepit Botol
  6. Sterilising Tablet
  7. Nipple Cream
  8. Nursing Pad Washable 2
  9. Nursing Pad Disposal 1 kotak
  10. Breast Pump (penting untuk ibu bekerja klu still nk bg susu ibu)
  11. Nursing Pillow
  12. Nursing Bra
  13. Termos

Traveling
  1. Beg Bayi
  2. Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
  3. MILK Casing tingkat 2 (Tak perlu jika BreastFeed)
  4. Infant Carrier / stroller

Extra (optional)
  1. Penyangkut Baju Berklip
  2. Permainan Bermuzik
  3. Bumbo Seat
  4. Baby Gym
  5. Stroller / Jogger
  6. Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
  7. Car seat
  8. Album
  9. Beg Bayi
  10. Baby Sling
  11. Nursing Cover
  12. Nursing Clothes / Wear
  13. Walker



Untuk Ibu * ke hospital
  1. Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
  2. Kad Pengenalan
  3. Telefon Bimbit
  4. Baju/Blouses 5
  5. Stokin 2 (make sure yg tebal)
  6. Kain Batik 3
  7. Baju/Seluar Dalam 5
  8. Skaf Kepala/Ki 2
  9. Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
  10. Majalah/Buku (takut bosan ;p )
  11. Tuala Mandi
  12. Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
  13. Tuala Muka 1
  14. Selipar 1 (yg besar, da nk bersalin, kompem kaki pon da kembang ;p)
  15. Kamera (if necessary)
  16. Air/Minyak Selusuh
  17. Minyak Angin (if necessary)
  18. Air Zam Zam (if necessary)
  19. Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
  20. Termos Air Panas
  21. Beg Plastik
  22. Baju Sejuk (Sweater) 1
  23. Sikat 1
  24. Breast Pad 4 (leh tampal kt bra, fungsi dia mcm pad, elak ssu tumpah kt baju)
  25. Nursing Bra 4 (bra untuk susukan bayi)

Berpantang (Untuk Ibu)
  1. Jamu/Set Lepas Bersalin
  2. Stokin (yg tebal)
  3. Baju Sejuk (if necessary)
  4. Tungku
  5. Selimut
  6. Selipar
  7. Buku/Majalah
  8. Kain Batik
  9. Bengkung/Barut
  10. Maternity Pad/Pad Biasa
  11. Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
  12. Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
  13. Minyak Angin/Urut
  14. Makanan/Minuman (Air Masak, Susu, Buah-buahan Segar, Ribena, Prune, Biskut, Roti)
  15. Pantyliner (kadang2 darahnya xbnyak, mmbazir klu pkai pad ;p)

 Ni saya copy ja bulat-bulat..sebab tak tau mana nak cutdown..huhu.

Monday, December 23, 2013

Surat untuk anak pertama ku.....

Saja buat entry ni...mungkin anak akan baca, mungkin tidak..Takkan nak cakap..ni mak ada tulis entry untuk kamu, gi lah baca..huhu...nehiiii kabi nehiii...

Sedangkan kalau suami baca blog depan saya pun, saya jadi malu..nak baca boleh..tapi jangan depan2....saya pemalu orangnya ok...*jangan muntah sini...hihi..

Ni pun jadi peringatan bila dah bertahun-tahun nanti...ingat saat-saat yang sekarang...masa takkan undur balik kan?...

Hmmm....nak mula tulis ni....Ibu?Ummi?Mama?Mummy?Bonda?Mak?..Tak decide lagi...tu pun susah nak decide~huhiii....tu belum bapanya lagi..tak tau nak panggil apa...

For now.. I choose...Mama and Papa...

Anakku....

Sebenarnya Mama n Papa dah ada nama untuk baby sejak tahu jantina tempohari..tapi biarla simpan dulu...

Apa yang Mama nak share di sini ialah feeling Mama before u were born...masa Mama tulis ni..u are almost 7 months in my belly.. =D

Ada satu malam, Papa tanya Mama..pernah tak terbayang perut akan jadi besar macam ni??...Seriously, Mama tak pernah terbayang pun...just fikir nak pregnant ja...

Masa bulan kedua selepas berkahwin..Mama dah mula risau..bila la nak pregnant...syukur pada bulan ketiga...Satu Kantung...it was you!...dah termula terbentuk....Alhamdulillah..dari bulan ke bulan...baby dah terbentuk tangan..kaki..jari..kepala...

Masa mula-mula scan, Papa tak ada di sisi...tapi bila kali kedua scan...Papa bukan setakat senyum...tapi ghenyih tak henti-henti! sepanjang scan tu...haha...Mama sempat tengok rupa Papa masa tu..keep that face on my memory...rupa seorang ayah yang gembira mendapat zuriat kali pertama...
Kali ketiga scan...Dr Chia scan 4D..nampak baby pejam mata..letak tangan kat mulut...comelnyaaaa....Papa kata hidung baby macam hidung Anime Jepun..kecik comey...Mama plak nampak bulu mata baby panjang melentik..Masya Allah....Papa bangga gila..haha...

Anakku...

Maafkan Mama...Mama tak pandai bercakap-cakap dengan baby...Mama cuma dapat doa..cakap  dalam hati...pastu usap kat perut.....Mama kadang-kadang risau bila baby kurang tendang-tendang Mama dari dalam...baby ok ka x?Sihat ka x?Selesa ka x kat dalam tu?...Mama usap-usap perut pujuk baby gerak..kadang-kadang baby diam ja...tapi selalunya baby bagi Mama free Kick!..haha..Mama gelak ja tengok perut sendiri...terbayang-bayang apa la baby buat kat dalam...macamana la rupa baby.... =D

Harapan Mama supaya baby membesar jadi anak yang sihat...solehah...sempurna sifat dan baik akhlaknya...sentiasa menjadi teladan yang baik bagi orang lain...

Nanti baby akan jadi anak sulung...kalau ada rezeki lagi, baby akan dapat adik-adik.. In shaa Allah...harapan Mama untuk baby...membesarlah menjadi seorang yang bertanggungjawab...memang ditakdirkan anak sulung begitu kan..ada tanggungjawabnya...Begitu juga dengan sikap-sikap lain yang menyenangkan....

Kata orang, anak ibarat Kain Putih....ibu bapa yang mencorakkannya...Mama tak tau nak letak corak apa kat baby..hehehehe...gurau..pastinya corak yang baik-baik...In shaa Allah Mama cuba yang terbaik...

Mungkin bila baby dah besar nanti...pemikiran baby pun akan berubah ikut persekitaran...masa tu tak panggil baby dah...haha..tapi satu yang Mama pesan...sentiasa ingat Allah kemana pun baby pergi...

Kita tak pernah tau masa depan macamana.....tapi Mama akan selalu sayang baby dan adik-adik..In shaa Allah....................

Mama terus jadi bingung pulak bila nak tulis waktu yang kedepan...betul-betul tak boleh bayang..sebab apa yang Mama lalui sekarang ni pun tak pernah diimpi sekalipun...

Sebenarnya gerak hati seorang perempuan bergelar Ibu lebih dari segala-galanya...Mama tak pandai nak bermucuk2 dengan baby nanti bila dewasa...Mama bukan jenis yang open dari segi bercakap..tapi kalau bertulis macam ni...laju ja...ni la cara Mama....so mungkin bukan cara Mama macam kat TV..hug n kiss always...ibu anak cam bestfriend....but I always loves you with all my heart......coz we are ONE...........

Yang menyayangimu...
MAMA

Ni la pemikiran saya saat ini...ntah berubah ntah tidak...(senyum....)
Terimakasih kerana membaca....

Assalamualaikum!

Sunday, December 22, 2013

I travel sebab I mampu~

A friend of  mine once asked me,when i say i want to travel around the world...

"What is the benefit of doing that?"

"Ya la..dapat tengok budaya orang lain..cara hidup dorang..." I answered.

"I don't understand why people want to have a look at building,monument,dance..etc..and they think they can understand the culture of other people...most importantly...what can it brings to you??"

That long,sort of cruel or better call it sarcastic comment, have me give a deep thought..hehe..it change my perception why i want to travel...i get her point. 

Being at somewhere else that isn't my place or literally on travel,trip,visit,vacation...should give me something different or not to mention some similarity to enjoy with.

So far, the most further i went was Indonesia =P and west Malaysia, regularly. So, nothing to be proud on that...but hey...i got my new perception about travel. Its not about which country I go but what have I learned during the trip and how it can helps me positively in life like change the way of thinking and behave,perhaps.


Rome,Italy

US,Italy,Disneyland,Korea,Japan,India, 8 wonders of the world countries...you name it!.. Some people are dying to go these places for what they had offered..beautiful scenery,unique buildings, fun..and so much more!

Its nothing wrong to enjoy the trip...taking pictures,buy souvenirs, knowing the history a little bit..what I am trying to stress here is, is there any permanent damage dent this trip/visit or what so ever you call it, leave on your life? Of course it adds another unforgettable moment in your profile but can it helps you to elevate yourself morally?

Well, having asking too much...I have to say..previously when I went to Indonesia for a short trip.. 6days...I enjoy it very much...most probably because I did shopping and shopping really went on..haha...but when I get back home...a week, a month, a year later..it just a story to share...I don't have something that going on inside, that can have impact on me about that trip...but at least I had an idea how Indonesia looks like..the macet...really wows! me. It is just that..I got a chance to see a tiny bit of Indonesia which I know Indonesia had a lot more to exploreeeeee~

Compare with that 6days trip to Indonesia... recently I went back to my husband's hometown,Kedah for 10days...and some other places like Penang and KL too..beside went out for makan and visit museums..I had a chance to mingle around with local people...yeah..that is the word...M.I.N.G.L.E...the best way to learn about local culture,way of life..is mingle with them!...Walk,talk,eat with them or if you can until to the extend sleep with them  at their home.Hehe!

Despite it might little bit fussy for you and tuan rumah,it create some bonding and you had a chance to have closer look on how people lives there..what the do and dont's that applied...it gives you ideas on homemade cook or even better, you can peek some new recipes!..Hehe...

Well, do not ever ever judge! Just observe...Take in the positives and set a border line for negatives...that is how we should roll~

I, myself have seen some positive side of other people's life during my visit which I like it very much and I really want to apply when I get back home which I did actually!...I feel so happy and enthusiast while doing it because the result really looks like what I hope for...

Sejuk mata memandang...Sumber: Sini

What is it actually that I have experienced there? Well, to be frank..I am such a lazy,sloppy,messy,quiet person...could not describe better but roughly, that is who I am. So, what I saw was a tidy and clean home or room create cozy feeling..even though it just a little kampung home. People are nice and always try to give their best while they are lack for themselves which really touches my heart..hmm....I cant forget how grateful they were to welcome us as their honored guess and they always want us to feel like home. It really hit me somewhere there in my heart and mind..it is time to have opposite attitude for the negatives one that I have. It will not cause any harm.

That is why I am eager to write this entry.. if you bring back souvenirs from your vacation, don't forget to bring back some good value to practice in your life too.

Thank you if you reading this. =)

p/s: Tajuk saja kasi gempak...hehe..

Assalamualaikum!

Thursday, December 19, 2013

Mimpi..apakah ia hanya bunga tidur atau petanda?

Alhamdulillah...semasa saya menulis entry ni..usia kandungan saya dah masuk 6 bulan 2minggu...saya bersyukur sangat sepanjang kehamilan ni belum ada masalah kesihatan besar yang saya alami..sekadar lenguh,penat dan cepat semput saja...itu perkara biasa...

Baby pun sudah mula bergerak-gerak melanggar dinding perut...ya Allah...hanya ibu mengandung ja yang boleh faham perasaan ni..bila bayi bergerak dalam rahim...pergerakannya adalah cara kami berkomunikasi..sebagai tanda kebesaran Tuhan...

Tapi....satu perkara yang mengusik jiwa saya sebenarnya...bukan tentang siapa-siapa atau apa-apa yang ada di alam realiti...tapi ianya mengenai mimpi.....

Mimpi ini bukanlah mimpi yang sama berulang-ulang...tapi sepanjang 6 bulan mengandung...sudah 2, 3 kali saya mimpikan bayi...ceritanya berbeza-beza tapi dalam mimpi itu saya memegang bayi...dan saya tau itu bayi saya..saya tertanya-tanya bila masanya saya bersalin??Kenapa saya tidak rasa sakit bersalin??...




Dan terbaru...semalam saya bermimpi tentang bayi lagi..ya,anak saya...kali ini upgrade pulak ceritanya..saya menyusukan bayi tu...sampai terasa betul-betul bayi tu menyusu...ceritanya tidak jelas..tapi saya paling ingat that breastfeeding part....

Satu perkara yang terlintasdi fikiran saya...gangguan Jin..

Melalui apa yang saya baca selama ni,salah satu tanda diganggu jin ialah mimpikan bayi atau menyusui bayi..

Sekali lagi,bagai tak percaya..sebab kali ni saya betul-betul mengalaminya...saya google tentang tafsiran mimpi....rata-rata artikel menulis begitu...gangguan Jin..

Selemah-lemah iman, saya pasangkan mp3 bacaan ayat ruqyah..bersyukur dengan  kemudahan teknologi sekarang ni...dalam hati ikut membaca....

Ya Allah..selamatkan bayi dalam kandungan ini.......mungkin ini disebabkan kelalaian saya sendiri...astaghfirullah al azim....




Saya ambil ini sebagai peringatan kepada diri sendiri..agar tidak lalai mengingati Allah...tanggungjawab saya besar melindungi zuriat ni...apatah lagi bila bayi akan lahir nanti...in shaa Allah......


Tuesday, December 17, 2013

Sisi lain suamiku...

Awal Disember tempoh hari,pertama kali saya,suami dan keluarga saya berkunjung ke Kedah..kampung halaman suami sejak kami mendirikan rumah tangga.Majlis perkahwinan kami hanya dilangsungkan sebelah perempuan sahaja. Well, that will explain why its our first time...hehe

Sebenarnya ini baru kali kedua saya berkunjung ke rumah suami..kali pertama dulu,semasa kami masih lagi dalam fasa bercinta..selepas tu suami pulak datang sabah untuk diperkenalkan kepada keluarga saya,seterusnya kunjungan bertunang dan kali ketiga untuk bernikah.

Kiranya, saya jarang ada kesempatan untuk melihat gelagat suami bila dia berada bersama keluarganya dan juga ketika berada di kampung sendiri.

Kali ni saya dapat peluang tu...tak tahu macam mana nak gambarkannya..tapi saya dapat lihat sisi lain sang suami..lain dalam erti kata yang baik la..sisi yang saya suka dan saya tak pernah lihat...rasa macam tak cukup kenal pulak..haha...

Sisi lain ni maksudnya...cara dia melayan anak2 menakan dia...cara dia bercakap dengan orangtuanya..cara dia bersembang dengan org2 yang lebih tua...dan tak terjadi pon bila balik kampung, dia lepak dengan kawan2 sampai tinggalkan saya camtu ja...syukur..haha...

Balik kampung suami kali ni lebih kepada acara Jalan2 cari makan ja kejanya...kaki saya naik bengkak sebab asyik berjalan ja....hehe.

Hurm...gitula hakikatnya...walaupun bercinta dalam 9 tahun gitu...rasa macam tak cukup kenal suami sebab baru tengok dia dengan family macamana..alhamdulillah...i LIKE it whenever he is with his family...bukannya yang fake....Malahan suami memang seorang yang periang...lucu..peramah....anak manja..hehe...ikhlas puji ni =P

Pasni nak tengok suami sebagai seorang bapa la plak....hihiiiiiii....katanya nanti mesti anak lagi sayang kat dia...sebab dia sangat suka budak2 berbanding saya...tapi kita tunggu.................... =D




Thursday, November 28, 2013

Check list Qawen # 3 Kad Jemputan Kahwin

Salam!

Bagi yang tengah pening merancang perkahwinan tu...salah satu benda yang perlu didahulukan ialah Kad Jemputan Kahwin...


  • Perkara yang penting sebelum tempah Kad ialah: TARIKH MAJLIS, PERJALANAN MAJLIS, SENARAI/BILANGAN TETAMU,  PETA UMAH..Kalau takda keempat2 elemen ni..jadi susah nak tempah kad sebab semuanya diperlukan semasa menempah nanti.
  • Masa terbaik untuk tempah kad ialah 3,4 bulan sebelum majlis. Sebabnya, proses nak buat kad tu memakan masa, begitu juga dengan nak edarkan kad...silap2 ada yang tak sempat edar nanti...
  • Nak tempah online ka x?..terserah...dalam pengalaman saya, tempah online pon OK. cuma kena rajin online dan survey...kebanyakannya yang buat secara online tu ada kedainya....kalau ada kesempatan pegila sendiri ke kedai berkenaan..tapi macam kes saya yang kerja di pedalaman..susah nak ke bandar, bersyukur sangat ada bisnes online ni..senang.
  • Lagi satu...rajin2 la survey...pilih la pakej yang bersesuaian dengan bajet korang.Saya pon memang kira ikut bajet. Kad yang saya tempah cuma 600 keping..pastu harga kad+sampul cetak nama+free tag timakasih =RM 300++ akan tetapi disebabkan postage ke Sabah...RM 200++. Jadi total semuanya RM 500++.
  • Pastikan habis edar kad...kalau tak membazir...huhu..saya hanya edar kad pada rakan sekerja dan bos2 ja..selebihnya mak ayah yang edar untuk kawan2 dorang dan saudara mara...untuk kawan2 sekolah, kawan2 Uni dulu semua saya jemput guna FB ja..camtu dah jimat.
  • Saya guna khidmat Kanda dan Dinda Wedding card.Alhamdulillah senang berurusan.Saya lukis peta bodoh2 ja guna kertas A4 dan pensil.Dah siap lukis, scan dan email to them.Dorang yang ubah peta tu jadi cantik lagipun kita dah bayar untuk keja2 graphic..apa2pun akan dihantar draft kepada kita untuk recheck balik..sampailah kita puas hati, baru dicetak.
  • Apa2pun,kena rajin buat follow up,check email,sms..dorang pun ada selalu call kita..kalau dah kita tak sempat angkat..jangan kedekut..call je la balik.Haha!..tu je kot...selebihnya..kalau nak cetak 1 kad untuk majlis belah laki n pompuan...leh refer kat kedai kad tu...


Entry saya terdahulu tentang kad kahwin : KLIK SINI

Saturday, November 23, 2013

Check list Qawen #2 pelamin ( DIY version)

Hari ni suami baik hati tinggalkan portal wifi untuk saya..mungkin kesian kat saya dok melayan candy crush ja..saya pon kalau ada internet, bukan leh buat apa sangat...seb baik mood update blog sampai ke daku tanpa diseruuuuuuu.....owh~!

Ok, jadi ceritanya nak sambung check list qawen lagi lah ya..sebenarnya check list saya ni random..tak ikut keutamaan sangat pon..cuma apa yang terlintas,itu la yang ditulis. Kali ni nak kongsi pasal pelamin lah...sapa2 yang rancang nak buat sendiri pelamin...HIGH FIVE! kita geng~

Kenapa perlu DIY?
Kalau jawapan anda untuk jimat..fikir2kan...to be frank, kalau betul nak jimat..maksudnya memang kita inginkan pelamin kita tu simple ja tapi nice!..walau bagaimanapun semasa berbelanja..sedar tak sedar,pembelian kita tu akan mencecah harga sama dengan sewa.Sebenarnya, bukan totally buat sendiri,ada juga yang saya sewa dan pinjam~.

Saya beli... 
  • kain untuk pelamin 3 panel termasuk la lapis meja untuk makan beradab=RM160++ .(beli kat jakel masa promosi akhir tahun..memang murah)
  • Kerawang2..beli direct kat kilang dia =RMRM250++ (Beli 6 pieces kalau x silap..nak tengok kerawangnya leh klik entry saya yang lepas)
  • Carpet merah untuk lantai pelamin..disebabkan agak besar pelaminnya cam pentas orang nak menari..dalam 12 meter gitu..=RM 120.
Saya sewa..
  • kerusi pengantin (Sebenarnya nak kerusi sampan..dah sewa tempat lain..sekali sampai warna emas..kotor plak tu..terpaksa cari lain...)
  • 3 Panel putih
  • Bunga2 foam yang besar warna putih dan pink. Semua sekali sewa tempat yang sama...RM350.

Saya pinjam...
  • Bunga2 tambahan..baik yang dalam pasu,kat tepi2 pelamin..semua la bunga2 yang ada atas pelamin. Saya pinjam dengan makcik saya yang ada butik pengantin..mungkin ada la orang tua bagi sagu hati tanda terima kasih.Tapi memang tak berbaloi beli bunga banyak2 untuk pelamin..pas kawen memang tak tau nak letak mana.

Perkara penting kena ada bila nak DIY pelamin ni..
  1. Tukang pasang pelamin yang kreatif dan ramai...huh!saya berani buat pelamin sendiri ni pon sbab saya pecaya dengan tangan2 seni dalam family..kalau takda bakat, sanggup lagi saya sewa.kwang3....
  2. Tukang buat pentas yang pantas dan rajin...thanks to bapa n pakcik2 jiran sebelah.
  3. Sediakan bahan2 dan alat2 untuk memasang...rancang betul2..jangan time nak pasang baru tercari2 tukul, paku,stapler gun,ubat stapler guna,dawai,gunting...dll..
  4. Wiring,lampu-lampu kat pelamin harus disediakan...kang pelamin gelap plak.
  5. Sediakan kipas tepi2 tu..panas pengantin nanti..
  6. Yang paling penting..hampir terlupa...ada draft/ gambar contoh pelamin supaya senang memasangnya.

By the way..ini contoh pelamin yang saya pilih..termimpi2 sebelum majlis menjelang...

cantik pink2!!...


Dan ini pula hasil DIY makcik dan sepupu saya...saya tak terlibat masa pasang ni...serahkan kepada yang pakar....

Kerusinya simple ja tapi saya suka sangat2...saya hanya tahu rupa kerusi ni masa saya dah diarak ke pelamin...good surprise!

Bunga2 pinjaman...
Pentas luas sebab bajet ramai nak begambar dengan pengantin..maklumla keluarga besar....


Secara kesimpulannya...bajet ke tak bajet?For me sama ja...silap2 hari bulan, bajet DIY lagi besar dari bajet sewa pelamin.

kalau nak thrill,ada tukang pasang..DIY la..tapi kalau nak senang keja..pakai ja pakej pelamin..senang..sambil2 tu minta lagi tambah2 dalam pakej tu..bantal nikah ka..kipas pengapit ka....memandangkan saya tak amik pakej...sekali masa 2 jam lagi nak bersanding baru perasan takda kipas pengapit..kalut SMS suruh suami cari kipas kat pekan...boleh2 suami SMS balik tanya "Kalau kipas cartoon2 leh x?" sabo je la.hahaha...akhirnya guna kipas yang simple tu ja..syukur la nak.hahaha...

Tu ja perkongsian kali ni..jumpa lagi..assalamualaikum!

Thursday, November 21, 2013

5 month pregnant~

Wah...berkobar-kobar semangat nak update blog arini....huhu..bukannya takda kerja sekolah time cuti ni...ada ja kena buat Modul PBS untuk subjek math tahun depan..tapiiiiiiii...tetttttttttt..paham2 ja la..hehe..

Ni nak tunjuk perut saya dalam 5 bulan mengandung..alhamdulillah...takda susah mana..alahan masa 3 bulan pertama tu..takyah cakap la..muntah2,tak da selera makan semua ada..syukur pening ja xda..

Masuk bulan keempat dan seterusnya..selera saya menjadi2..wah3!..ketat2 semua seluar,baju..huhu...


wooooo~
Perut ni jap besar jap kecik ja tengok..time besar tu masa beberapa hari tak membuang..sembelit la katakan..owusshhh!!....minta tolong ngan Dr Chia, doctor tempat saya review bila makan betik banyak2 pon tak jalan...

Dr Chia suggest ubat Agiolax..memang selamat la..dia cam biji2 sawi gitu..memang seeds pon..cara makan dia ala2 makan pil telan terus...pastu minum air...berbaloi dengan harga 1 sachet RM 2...memang berkesan...dalam 6,7jam pas makan..terus membuang...fuh..legaa.................

sembelit pon hilang~heeeeeeee


tu ja la nak bebel pon..jumpa lagiiiiii...........Assalamualaikum!

Check list Qawen # 1 Mengisi borang permohonan untuk berkahwin

Assalamualaikum!

wah,lupakan sekejap apa yang berlaku di sekitar hidup. Saya dah start cuti sekolah...yahoooo!(jerit dalam hati ja)
Baru-baru ni ada sembang dengan kawan yang nak kawen ni..wah,eksaited plak saya explain itu ini..dari kad kawen,baju kawen,mekap,pelamin...sampailah hal borang kahwin..
Nak dijadikan cerita pengajaran juga nih..saya balik2 pesan dengan dia, urus borang mohon kawen tu awal2, x susah nanti...
kisah sedih saya tempoh hari..hampir tak jadi nikah pada hari yang ditetapkan...lagi dua hari nak nikah, borang kahwin saya yang saya pos sendiri tak sampai2 ke tangan orang tua saya...terpikir yang bukan2 dah masa tu..padahal depan umah dah berdiri khemah2,tetamu dah jemput..sekali bab nikah..sangkut...dipendekkan cerita..alhamdulillah...dapat majlis nikah berjalan dengan lancar...dah pregnant 5 bulan 3 minggu dah sekarang...hihiiiiii.....Alhamdulillah!

Ok...hal sebenar nak cerita dalam entry kali ni dah naik dah kat tajuk atas tu...saya bukanlah nak hurai satu persatu..cuma nak tekankan mana yang biasanya mendatangkan kekeliruan atau tanda tanya macam yang saya dah lalui dulu...sebelum tu biar saya jelaskan dulu situasi saya: Saya orang sabah yang berkahwin dengan orang semenanjung (kedah) dan bernikah di kampung halaman saya di sabah. 

ok..
1. Pastikan beli borang RM5.00 di mana2 cawangan daerah JHEAINS.
2.dah beli tu...belek2 la borang berkali2,baca sampai faham maksudnya...saya upload dulu gambarnya..supaya senang nak refer..
Muka surat 1

muka surat 2

muka surat 3
3. Bahagian F (Pengesahan Saksi)..bahagian tu dulu saya ingatkan saksi untuk nikah...rupa-rupanya hanya saksi untuk mengesahkan maklumat dalam borang tu betul. Saya minta pakcik saya (adik mak) dan abang saya yang masih booojang itu menjadi saksi..hehe..takda hal la..sapa2pun boleh. Berkenaan dengan saksi nikah pulak nanti, masa hari nikah dua orang saksi yang lain boleh jadi saksi nikah..masa tu saksi nikah saya..pakcik saya( abang bapa) dan ketua kampung yang jadi saksi..masa nikah tu baru dorang ada isi lagi 1 borang yang ada pada jurunikah.

4.Bahagian (Pengesahan status dan mastautin)...semuanya dah jelas lagi bersuluh...maksudnya dengan sapa kita nak minta sah...banyak pilihan kat situ..majikan/jkkk/ketua kampung/pengerusi jk taman...so tak payah pening2..cumanya kena buat surat pengesahan status bujang bagi yang lom kawen la...camna nak buat surat pengesahan? taip ja kat google..........

5.SIJIL KURSUS KAHWIN jangan lupa ya..simpan.....dan beri masa nak hantar borang..baik salinan dan juga yang original...

6. Surat kebenaran Kahwin Luar Daerah..ni untuk pasangan yang berlainan daerah..even sama negeri tapi daerah lain2 pon kena ada surat ni...macam kes saya, suami saya yang kena mohon kebenaran kahwin luar daerah..camna nak buat?tanya la pejabat agama...dorang memang dah ada borang tu..tinggal isi ja..(bergantung juga pada pejabat agama negeri sebab lain2 pengurusan)

7. Bahagian H (Laporan kesihatan-Pemeriksaaan HIV)..hampir tak nampak pulak kat borang contoh di atas..tertutup sket..hehe..tapi sapa yang dah ada borang tu.leh la rujuk..ok, borang ni kena bawak ke klinik kesihatan masa nak check HIV.Saya mula2 p kaunter pesakit luar hospital besar, tanya mana nak check HIV..dia bagitau p klinik ibu dan anak..prosedurnnya mudah ja...ada nurse yang bagi taklimat tentang kepentingan buat test HIV..pastu tindik sket kat jari..amik darah setitik dua..titis kat alat penguji tu..seminit dua..dah leh tau kita +ve ka -ve...Leh ka buat kat swasta?...boleh ja kot..tapi berbayar la kan..bila buat di klinik kerajaan..bayar RM1 ja..

8.Kalau kes2 khas contohnya, kahwin dengan muallaf,janda..kes poligami prosedurnya sama cuma ada dokumen tambahan. Sebenarnya tak susah pon..cuma banyak keja ja..tambahan lagi kita tak pernah buat prosedur ni..tu yang jadi pening2...dan lain negeri lain pengurusan pejabat agamanya tapi in shaa Allah..segalanya bisa diatur...

untuk rujukan lanjut..klik link PORTAL JHEAINS ni

fuh! cam membebel ja..harap entry ni membantu bagi yang mencari rujukan...in shaa Allah...jumpa lagi next check list k!

Sunday, October 6, 2013

ufff!!!!

Rasa macam baru bangun dari tidur....saya selalu fikir kehamilan dan peranan saya sebagai isteri menjadikan saya seorang yang baru...pergerakan saya terbatas..memang itulah lumrahnya bila begelar ibu dan isteri bukan?...tapi apa yang saya sedar hari ni...semua tu cuma alasan...saya yang bataskan pergerakan saya sehingga saya fikir tiada lagi yang paling tinggi boleh saya capai sekarang ni.

Saya masih boleh pergi jauh..lebih dari sekadar..duduk main game candy crush sambil tunggu masa berlalu jadi esok! Saya rasa macam buang masa sedangkan saya boleh buat lebih baik dari apa yang ada sekarang. Biarlah tiada yang menyokong,mendorong...kewangan  bukan segala2nya tapi segala2nya perlukan wang..in the end wang bukanlah segala2nya!...

At this point, im asking myself what i really want??..i dont really have an answer for that...saya cuma fikir saya nak ubah keadaan sekarang..rutin sehari-hari yang sama tapi hasilnya tiada...saya rasa makin hari makin hilang ruang saya....tiada ruang di dapur..tiada ruang di ruang tamu...yang ada mungkin cuma tandas dan bilik tidur ja...bahkan rasa ruang masa 24 jam utk diri sendiri pun tiada yang saya penuhi dengan sepenuh hati.. memikirkan kalau saya terlalu ikutkan hati nak buat tu ini....pasti akan memberi kesan orang sekeliling saya...

Nampaknya saya masih belum boleh menyesuaikan diri...saya masih dihantui kehidupan saya yang dulu,yang  tidak terikat dengan menjaga terlalu ramai orang...dulu saya hanya menjaga diri sendiri.bila terlalu besar harapan, saya jadi tercungap-cungap..bilakah pula masa untuk saya mengantung harap...bukankah semua kita saling bergantung?

im done membebel for today!...

will come for more!!=P


Friday, August 16, 2013

Assalamualaikum!

Sejak dah berbadan dua ni..cewah!...i still cant believe im pregnant rite now...tapi jadi gila2 percaya bila dah start muntah x henti2....

pregnancy is awesome at some point!..masa ni la boleh bermanja2 dengan suami....tapi dek kerana terlalu manja ni la nampak muka suami ja, saya automatik jadi lembik...mual2...hahaha...bila waktu keja, takda pulak rasa macam tu..stay strong ja pun..cewah!...

nowadays makin malas nak beronline...walaupun laptop depan mata..cam malas nak menaip entry.....lenguh2 ja badan....tapiiiiiiiiiiiii alhamdulillah...1 syawal tempoh hari...tak da masalah mual,muntah2 langsung....makan bedal ja apa yang ada....nasi tomato 3 pinggan...mee bandung 2 mangkuk....tapi tetap berpantang x minum air bergas...take a sip only...saja nak hilangkan rasa kempunan kononnya...

perut ni kadang2 rasa boncet..kadang2 rasa nipis lagi...hahaha...perasan......cant wait to be boyot..hah!...
the other day cuma la minum susu Anmum perisa mango+vanila..sesuai untuk ibu mual katanya...tapi sekali minum..........................fuh!seksa muntah!macam bunyi dinasour mengamuk saya muntah dalam tandas...hahahahaha....

hurm......will update more.....now i know how i miss life as a blogger =(

Tuesday, July 30, 2013

Alhamdulillah!

Dah lama teringin nak update blog ni...tapi ada ja halangan!Huffff.....

Last entry title kata "Nak Baby.."

 Alhamdulillah~my pray answered... =D

as i type this entry....i'm 7weeks PREGNANT =D

Alhamdulillah................................................................................

Monday, July 8, 2013

Nak baby~

2bulan saya kecewa bila tiap kali period...saya penah sekali guna UPT...ya Allah punya la excited nak cuba..padahal baru ja 2 ari lambat period...baru ja kecewa dengan stripe UPT 1 line ja..esoknya saya period...ni adalah bulan ketiga saya menunggu...fuh!!susah juga nak ada baby ni ya.....hahahaha...my collegue ada tanya..dia ni jenis makcik2 mulutnya walaupun dia seorang jantanzzz..u know what i mean.. =P sebok tanya saya da ada isi ka belum....bila saya jawab lom lagi,leh plak dia komen lambatnya...ewah2,ingat nak ada baby ni main tekan suis camtu ja ka??...puffff!!!Tapi orang kata...xpa,honeymoon lama ckit...hurmmmm...betul jugak!kikikiki......

Sejak kawen dan ditambah pula ternanti2 tiap bulan bila la nak pregnant...hati saya jadi sakit gila2 kalau dengar cita orang buang anak la..gugur anak la...ya Allah! kejam gila!!!rezeki dari Allah..insan yang xtau apa dibuat sebegitu rupa!!!....lagi bagus mamfus orang kejam macamni!!!...ergghh...saya plak yang emo!

Walaupun awal lagi usia perkahwinan kami..erm....br 3 bulan kot....tapi kami sebenarnya tak sabar2 nak ada anak sendiri..ditambah lagi dengan suami yan memang suka budak2~klu ada bintang..dia leh dpt 10/10 tapi kalau sy..5/10 ja kot..lol~


 Ni gambar Angga...customer tetap kami..umur beliau baru 6tahun..hahaha...dak ni selalu ikut mak dia yang keja kat kedai sebelah...kedai kami ni dah jadi umpama nusery...Angga dah jadi fav my husband..kemana saja bawak Angga..rasa macam anak angkat la plak...mak dia plak trust gila kat pasangan comel seperti kami ni.. =p mana taknya..husband siap bawak Angga bila hantar saya balik umah....pastu join kitorang p pasar malam...yang best pasal budak ni...dia pandai jaga diri...tak mengada2 macam budak yang saya selalu jumpa...huahuahua...kalau offer apa2 makanan pun dia xnak..kalau amik pun..amik ckit ja....yang sweetnya tu bila kami pasang movie tengok kat kedai,ada scene Kissing....Angga cepat2 tutup mata!hahaha...Who does dat nowadays????sejuk perut mak dia mengandung...nanti nak ajar anak kita gitu la...=P jaga pandangaaaaan.... =))))))

termembebelzzz la pulak pasal dak comel ni...tu ja la entry kali ni....jumpa lagi kawan2....daaaa~ Assalamualaikum!

Sunday, June 30, 2013

Super duper budget honeymoon


We had our super budget honeymoon yesterday. We check in to near by hotel, pretend like we from outside Keningau...and went to pasar malam,walk hand in hand..brought ps3 set into our room.Tapau some food from a restaurant in front of hotel we were staying. Early morning 3.00 am i realized i didnt key in exam marks yet n duedate is 30th Jun!..husband n I went back home to take my teaching record book where i keep the marks..and went back to hotel to key in.Had some rest and check out.

Lol.honeymoon la sangat..sebenarnya saja memujuk diri untuk rasa suasana lain dari yang lain..ambik feeling kononnya g hanimun...tapi g tido hotel yang jauhnya 10 minit ja dari umah.sabo je la.kekekeke...

Saturday, June 29, 2013

Sekejap bersama mereka

Khamis lepas hari sukan sekolah..semasa saya sedang seronok menyorak pelajar yang berlari 100m, tiba2 ada seorang pelajar berlari ke arah saya.."Cikgu,ada pelajar rumah Asics terjatuh.Tidak boleh jalan sudah.Bagus bawak pegi hospital la..dia tidak tahan sudah tu"...Alamak!camna la boleh jatuh..rupa2nya Asni terjatuh masa acara lompat Kijang...terlicin.Lutut dia bengkak, otot bahagian betis pun dah keras,tak boleh bengkok kaki.

Saya bawak Asni ke hospital bahagian kecemasan.Saya minta 2org pelajar BBSM ikut saya untuk papah pelajar ni.Kebetulan 2 org pelajar BBSM tu memang saya ajar kelas mereka. Azie dan Liya. Dipendekkan cerita,kalau dah jatuh ni.Mesti kena XRAY dulu.

Pegawai Kesihatan minta kami bawak Asni ke bahagian XRAY utk XRAY lutut dia.Liya excited tunjuk kami dimana bahagian xray..saya selalu pegi sana cikgu,katanya.Bila dah selesai, sementara tnggu film xray,kami duduk di ruang menunggu.Saya tanya pada Liya..
kenapa kamu selalu pegi hospital,sampai boleh hafal bahagian xray ni?..
Saya selalu pegi review penyakit saya cikgu.
Kamu sakit apa?
Saya ada beguk..
Oh,thyroid?
Ya..
Owh...(thats explain her bulging eyes..)
Sejak bila kamu tahu kamu ada thyroid?
Sejak saya darjah 3 cikgu..
Owh...

Saya beralih kepada Azie...kamu pulak Azie..masa bila pulak kamu pernah xray?(sebelum tu dia cita pengalaman dia di xray)
tahun 2010..
Owh..xray sebab apa?
Ovari saya bengkak kan cikgu...lepas kena xray,trus operate..buang...
Buang??(What??ovari dibuang..that means??saya tak bertanya lanjut...faham sendiri...)


Saya berfikir sekejap selepas berbual dengan Azie n Liya...umur mereka baru 15tahun..tapi penyakitnya dahsyat2....apakah ini kerana pemakanan zaman sekarang?....and i feel ashamed with myself..i shouldnt mourn things that doesn't important at all...these girls had pain in their life but they enjoy themselves as teenagers should be.So,why so sad? I asked myself.

Ohya,selesai xray..syukur la..kaki Asni xda retak ka patah ka...cuma muscle tu kejang...perlukan rehat saja.Nasib la alhamdulillah....selepas habis urusan di hospital..kami hantar Asni balik ke rumah....

Sunday, June 23, 2013

Minta Perhatian

Penatnya bila minta perhatian ni =( Kat sekolah minta perhatian kat pelajar...kat umah,minta perhatian kat suami..bila dah dapat rasa macam tak cukup.Tamak ka apa?..

I hate being me at the moment.I couldnt understand what i really want.Nak kena belai suami ka..nak spend time alone ka..nak p jalan2 ka...nak buat keja ka..get myself busy ka..berkecamuk!...

Astaghfirullah al azim....

I start to question why n what if!... =( hate this...really hate this.

Wednesday, June 19, 2013

Kedai oh Kedai

Waa..banyaknya komen untuk entry Kedai dah buka!Sebenarnya saya dah taip entry panjang2 untuk entry tu sekali nak publish, internet putus!! Yang taip panjang2 tu pun hilang...sabo je la...

To clarify thing....cewah...kononnya orang nak tau la kan..huhu..ye..kedai dah buka...Kami buka kedai game PS3..tapi suami yang in charge...so contradict with my job.. @_@ I, myself pun memula respon cam "haa..kedai game??tapi sayang ni kan cekgu..camna kalau student sayang yang pegi main kat kedai tu??"...

but day by day...dah leh trima..its an option...think positively.. its a way of having pleasure time.

I have to admit,dulu saya buta kayu pasal game PS3..sekarang ni leh main duo dengan suami lagik! >_< My fav? Resident Evil 5.lol!







 1 thing i ask from my husband...dont let my students know this shop is ours...I dont know whether its good or not if the kids know im the owner coz i was thinking 2 situations..

It can be good coz "Eh,tu kedai cikgu neesa..jom pegi..!"

or it can be bad "Eh, tu kedai cikgu neesa...nda mau la pegi.."

tapi kalau dorang tau juga..its fine with me..heh!sama juga kan...

Apa2pun...journey of this business is still new for me...

Nak dijadikan cerita, kami berdua ni bukan orang sini..ye la..saya datang ke Keningau ni sebab kerja..suami pulak sanggup tinggalkan kampung halaman temankan saya di sini...so, no one know us...dah buka kedai ni..semestinya nak ada customer kan??...jadi kami buka page Facebook guna ID baru..add semua remaja2 untuk promote kedai...pastu edar flyers kat Mini Konsert,kat pasar malam...tabah ja suami edar flyers kat orang...ada yang amik..ada yang tak mau..ada yang teruja..hahaha...ni kira betul2 bermula dari bawah....apa2pun...terimakasih atas ucapan congrates dari kawan2 bloggers!..Kalau kalian ada di sekitar Keningau ni..mana la tau kan..haha...Saya kasi main free 1 Jam! =P

Sunday, June 9, 2013

Nick Pitera

Found this video~One man Disney movie they said! Unique talent i must say!hahaha...check out what his ability!!!


Saturday, June 8, 2013

Nak cantik kena rajin~

Sejak kawen ni makin suka belek2 muka...kalau dulu masa bujang,even keluar dengan si dia dulu..langsung tak mekap atau alas muka dengan bedak..muka togel gitu ja...muka pulak jenis jarang sangat kuar jerawat..jadi kononnya perasan kulit sehat la...tak ambik pot sangat pasal kulit.Takdanya cuci muka sebelum tido ke apa..terus haaaaaaaa..humban badan kat tilam..Kroh..kroh..Kroh..haha...

Sebenarnya kulit saya jenis yang kering..terkupas2..pedih..warna tak sekata dan berminyak...mungkin ni la sumber muka saya cam budak sekolah..muka yang takda kaler2...budak takda alat mekap..haha...nenek saya suka tegur saya sejak dah kawen ni pakai la cantik katanya...nanti ko balek kampung..pakai lawa-lawa aa..jangan lagi pakai macam orang bujang...hukhuk..sabo jela..

Saya memang tak reti mekap...bukan nak sangat mekap yang Vavavoom!...sekarang ni baru datang kesedaran dan kerajinan nak nampak cantik..kulit berseri...lagipun pedih menahan kulit terkupas kat dahi dan area tepi hidung tu...

Tempoh hari,nampak farmasi terus p tanya apa produk yang ok untuk kulit kering ni...cik manis tu offer saya cosmoderm vitamin E moisturizer...wow!I like~terus beli...malamnya terus pakai..suka sangat sebab kulit dah tak mengelupas!

Sekarang ni jugak tengah obses dengan BB cream..Blemish Balm!...dulu main amik dari beg mekap ummi ja..sekarang ni baru la teringin nak ada BB cream sendiri....puas hati...

Just imagine,before this i went to work with no powder on face,even lipstick!mungkin tu la pelajar pun tak amik serius with me...cikgu ni malas!nampak muka takda seri(andaian sendiri lol!) tapi pasni in shaa Allah...ada la niat tu nak ubah sikit penampilan...so, betul la orang kata...kalau nak cantik kena rajin =)

Sunday, June 2, 2013

I am grumpy wife

Ada yang bersarang di hati dan minda saya sejak kebelakangan ni.Sesuatu yang membuatkan saya suka mendiamkan diri,lebih suka menyendiri di pejabat saya ni, buat kerja-kerja yang tertangguh.Hati jadi berat, terasa seperti ada lompang besar dalam hati tu.Hmm...

Tapi alhamdulillah...dah jadi sakit dalam jiwa macam ni..terasa nak dekatkan diri pada Allah.Rasa macam nak sujud lama2 untuk hilangkan perasaan resah ni.Saya tau mana datangnya perasaan ni..saya cuba halau jauh2...sebab semuanya sekadar ketakutan dan fikiran yang bukan-bukan ja yang nak masuk dalam minda ni.

Hanya suami jadi penghibur saya.Tempat saya bermesra,lepaskan ketawa saya yang terbenam kerana terlalu  bermasam muka memikirkan masalah yang belum tentu jadi masalah.

1 great thing i will always remember about marriage.."Marriage is blessing". Indeed...in marriage i have someone who can ease me when i'm angry,someone that can accept me for what i am and helps me to become better person.

Semenjak kawen ni perangai mengada-ada menjadi.Sikit-sikit nak marah..

"Dear husband, i know u will read this..truth be told,i annoyed with myself too when i get pissed off and thank you for being patient like no one can in this world..Love you"

Saya tak boleh nak tahan perasan marah,nak melatah,tarik muka..urgh!..dan sebenarnya saya malu dengan perangai macamtu..it comes naturally!!pastu menyesal tak sudah dalam hati buat suami macamtu..nasib suami sabar ja walaupun dia sebenarnya lagi singa dari saya (according to him la..huhu). Seriously, suami tak pernah marah ridiculously la berbanding saya yang cepat gila darah tu naik ke kepala..laju ja reaksi bodoh terkeluar.

For instant, masa pegi beli barang,kat supermarket entrance tu saya amik la basket,pastu suami tegur la tak payah amik basket nanti tu yang jadi nak isi penuh since we both agree to control our budget.Trus,i reacted! muka berubah,ubah direction laju2 cam tunjuk protes.Hukhukhuk...bughuk kan peghangai??
Suami cepat2 tegur dengan nada sangat soft..."Yang,control marah tu..." terus saya jadi malu sendiri tapi ego punya pasal terus cakap mana ada marah~@_@

For now,saya masih belajar lagi...nak cuba jadi matang....

Saya suka bila moment saya dan suami cakap benda heart to heart...i can be myself..hope he feel the same way too..semalam terus terang cakap dengan dia how i want to be clingy wife.Kalau boleh nak lilit kat badan dia 24hours. Ikut dia p mana-mana.Huhu..nasib suami pulak jenis gitu..apa2pun,ajak saya dulu..nak p ke tak.Another thing i love about him.

Sekarang ni tengah cuti sekolah,tengah sibuk nak settle hal kedai...in shaa Allah dah 80% dah siap sebelum dibuka.Sebabkan nak buka kedai ni tertangguh lagi rancangan nak honeymoon..being good wife..saya menunggu...tapiiiiiiii dah cakap awal2 dengan suami sebelum cuti sekolah aritu...masa cuti sekolah ni saya nak 2 hari dengan dia,nak jalan2, nak dating dengan dia kat KK!nearest big city we can go for now...huhu...kalau tak,saya majuk lagi! =P

Glad i have this blog...i can pour my heart out...

Thank you if u reading this.U deserve big hug! (virtually..ehehehe)

Friday, May 24, 2013

Bismillahirahmannirahim............

Bismillahirahmannirahim..........

Finally its school holiday!!!...yahoo~ dua mingu ui sekolah..cikgu pun letak pen, simpan kertas exam,simpan buku rancangan mengajar..jadi suri rumah x bertauliah jap.hehe...

Hubby is right here next to me while im typing this entry..tengah main candy crush! Who doesnt anyway??..saya pun dah terjebak nak main candy crush ni..kitorang baru level 37...hahaha...i know..i know..baru sesangat main...melalut candy crush plak dah...

I got new haircut today~nasib hubby like it very much~ Fuh! Kalau tak, mamfus ler rambut pendek,jenuh nak tunggu panjang...

Thats all for quick update! =P

Monday, April 29, 2013

Revealing the cake!

Esok genap sebulan bergelar isteri...malam2 ni saya curi2 masa nak letak review anything that matters to my wedding the other day....antaranya ialah wedding cake!

Ingat tak yang wedding cake saya di sponsor oleh my aunts? dah penah cita dalam entry ni....Rezeki =)

yeay!!thats our cake~


Each layer perisa dia lain...saya lupa perisa apa..haha..tapi yg saya ingat ialah paling atas tu amik perisa carrot.

Korang tau tak??nama ja our wedding cake..tapi kitaorang makan kek ni time bergambar ni ja la~hahaha..tu pun secoet ja..malu2 kucen.Pastu lesap ntah kemana...adapun tak habis..yelah fondant cake, banyak gula.

Apapun memang puas hati.sama seperti yang saya impikan...

harganya cuma RM250..berbaloi...sapa2 yang nak tempah kek cantik dan sedap macam ni leh la contact Evelyn Homemade CakePhone number:  0195828114

Cake ni terlalu cantik sampai ada sepupu saya yang baru umur 9 tahun angan2 nak kawen supaya ada kek cantik camni..huhu!

Sunday, April 28, 2013

Update pas kawen

Assalamualaikum!
Wow! Lama gila tak jenguk ruang blog ni~
Betul2 busy..mana lagi dihambat dengan keja kat sekolah...ditambah lagi dengan saya yang masih terkial2 sebenarnya nak bahagikan masa...nak buat keja sampai petang..suami tunggu di rumah...nak layan suami sepenuh masa...sekolah pulak call tanya itu ini...menambahkan perisa dalam kesibukan keja ni..NAZIR pulak nak datang sekolah...kenalah bersiap siaga...

Memang lain benar kehidupan sebelum dan selepas kawen ni..sebelum kawen..punya la bosan.tapi dah kawen..tak sempat nak bosan..ada ja keja nak buat...saya dan suami pulak sekaran ni tengah berusaha nak ubah ekonomi keluarga..nak buka bisnes..in shaa Allah...

Takut pun ada sebenarnya..ye lah..bisnes ni bukan modal seringgit dua..tapi yakinkan diri..kena berani jugak kan?..kalau asyik takut..sampai bila nak berdiri d takuk lama.

Selepas berkawen ni kena jugak biasakan diri dengan soalan2..."suami kat mana?".."tak masak ka?".."merancang ka?" tu semua soalan2 dari kawan2...belum lagi soalan dari suami..huhu...

Sekarang ni dah biasa sebut perkataan "suami" kalau cerita kat orang..kalau mula2 dulu..kekok sikit...tapi macamanapun tetap rasa macam "eh, aku dah kawen eh?..."

Syukur suami setuju untuk stay dengan saya di keningau...kalau tak, pening nak memohon pindah yang tak tahu confirm dapat ka tak..lagipun, kami cuba nak cari rezeki kat sini in shaa Allah.

Berterabur pulak ayat bila dah jarang blog ni..aduh!

Pasni nak terjah kawan2!


Saturday, April 6, 2013

Alhamdulillah....

Alhamdulillah...tanggal 29 mac bersamaan 17 Jamadilawal..saya sah bergelar isteri kepada Saiful Aswad......Saya kongsi gambar dulu ya....tak sempat nak cerita panjang2 =D bz memanjang...muehehehe....


Dengan penuh kasih sayang....

Our big day~
Baju tradisi pengantin bisaya,beaufort

Baju crew yang saya design tempohari...




Tuesday, March 26, 2013

3 days more!!

Dup dap dup dap!lagi 3 hari nak nikah tapiiiiiiiii sebenarnya keluarga fiancee akan sampai jam 1pm ni!! macam nak meletup jantung bila fikir sebab terlalu happy n nervous!....

Kalau diikutkan kalau nak lagi thrill, jangan jumpa dulu...tapi...huehuehuehuehue...nak p jugak kot...in shaa Allah!

Doakan semuanya berjalan lancar~

In shaa Allah akan upload pic kat sini =)

Thursday, March 21, 2013

Tak Sabar~

Perasaan saya saat ini bukannya tak sabar nak kawen..tapi sebenarnya tak sabar nak jumpa dia ja!
Susah nak tulis entry kali ni...macam2 nak dicurah,dikongsi...hurm...biarkan jari ni menari...

Hurm..

Saya tak tahu keadaan sebenar di rumah macamana...mesti tengah sibuk tu..kesian kat ummi dan bapa....

Saya rasa bertuah dikelilingi ahli keluarga yang sangat mendukung!....

Baju flower girl tak siap lagi...

Kad-kad kahwin tak abis edar kat kawan2 lagi....

besok hari terakhir saya nak settlekan kerja sebelum bercuti...aduii..pening....

Masa ni juga la saya pening2kan diri nak tempah baju silat...owh~

Maaf..entry ni lebih kepada membebel....tiada aturan....hehehe.....

Besok last day sekolah~yeyeah~


Friday, March 15, 2013

Countdown!

Mari sama2 tengok countdown sticker kat bawah tajuk blog saya "Qesah Qawen"...

Tengah pikir2..agak2,pas kawen ubah tajuk blog jadi Qesah Cikgu Dah Qawen...boleh??

Lol.

2minggu lagi ya...2 minggu lagi................................saya kat sini mana nak bersilat,bersorak,memutihkan diri,menyakitkan kepala terkena hujan....pasti tak terasa masa berjalan..........(menggelabah style kembang idong!)

Btw, saya heran napa komen kak Atie tak kuar d bahagian komen...i read it anyway kak Atie...try not to menggelabah as best as i can~cheers!!

Thanks to friends yang komen blog ini.... =))
Kiera
Mama JJ
Hanida Moss@Tasha Shilla =P
Nick Nashram

there are few friends to mention here..Khai Faiz,Sis El, Uncle,Eqa,Hainom Okje..tak sempat nak letak link...got to go~

Salam!

Monday, March 11, 2013

Apa perempuan ni fikir?

Hehe..saja tajuk kasi gempak...

Izinkan saya mulakan entry saya kali ni dengan isu emosi sedikit..lepas tu baru kita kongsi kasi excited sket..hehe...

Ye la makin hampir nak kawen ni..lagi 3minggu ok??!!dan lagi 2minggu nak jumpa dia??!!!!Sakit jantung saya...

semakin hampir emosi semakin tak stabil..takut gugup happy..huhu..semua ada...

Saya sebagai seorang yang bakal melangkah ke alam perkahwinan memang saya anggap perkahwinan tu sesuatu yang suci..

"Marriage is a blessing..its never sad"...

Saya percaya kata2 tu..tapi hati saya berkata..tapi kenapa dalam perkahwinan ada muka2 tak bahagia..muka gaduh2?...

Ok,memang soalan budak tak matang kan..hahaha...

"Do you think its going to be smooth sailing marriage??!..Sure no,u going to be tested la!"..Thats why its called marriage..not fairy tale..

hehehehe....

Saya rasa mata dan minta sedikit terbuka...ya la..memang expect macam cerita snow white..cinderella...tapi in reality its not going to be like that juga...i realise that...tapi hati tetap bermimpi...hoho....

Saya bersedia mental dan fizikal in shaa Allah...harap2 dapat menjalankan tanggungjawab dengan penuh kasih sayang..................amin.....

Ok,enuf bout dat!...

now,lets menggalabah with me!shall we?!..haha

Kad Kahwin baru ja sampai..kalut2 nak edar kat sedara mara yang bertebaran di sabah ni...

Yang sedihnya saya tak buat ujian HIV lagi ok?..esok!prooooooooooooomise to myself esok!...

Tudung tak cari lagiiiiiiiiii!!mari kita pengsan.....hahahahaa.....

Erm...apa lagi eh??Ohya....kasut pun tak beli lagi...jom koma!..hahaha...

ok,saya nak sambung panik running around the house!

By the way, ada lagi nak kongsi cerita sedih.....kulit saya hitam terbakar................gara2 berada di kompleks sukan 4 hari berturut-turut semasa jadi pengurus pasukan sorak...

Tadi pagi dapat surat saya kena bawak students pasukan sorak lagi ke kompleks sukan for 3 days more.....rentung la muka mokcik ni!....dan ka nak bagi puteh balik???

Tuesday, March 5, 2013

#Pray for Sabah

Tak tahu di mana nak mula entry kali ni. Semua rakyat Malaysia maklum apa yang melanda Sabah sekarang ni. Pencerobohan oleh Pengikut so called Sultan Sulu di Kg Tanduo,Lahad Datu.

Jarak Lahad Datu dengan Keningau,tempat saya berada sekarang ni..lebih kurang 8-10 jam drive.saya tak tahu exact mileage.



Ketakutan kerisauan dirasai oleh segenap penduduk Sabah.Risaukan ahli keluarga,risaukan pencerobohan merebak ke daerah lain.Risau dengan pengkhianat!

Saya jadi benci bila isu ni dipolitikkan!

Di sini setiap hari, ada saja khabar angin disampaikan. Tak tahu nak percaya atau tidak.Ya, memang perlu tunggu berita dari PDRM.Tapi hati mana tak terusik bila tiba2 diberitahu di sana sudah ada rampasan senjata berlaku dan jaraknya cuma 10km away from where u r.

Semasa tengah mengajar,di ruang udara berlegar-legar helikopter..jet..

Di sekolah tadi,semua orang..dari pentadbir,guru,makcik2 cleaner..ah,budak2 apatah lagi...semua bercakap isu yang sama!..Mundu!Orang Sulu!Abu Sayap!...ceritanya itu2 saja.

Ya,kami tak bosan bercerita tentang itu.Masing2 luahkan pendapat dan perasaan.Semuanya sama,kami sudah merdeka!kami adalah di bawah pemerintahan negara Malaysia.walaupun masih lagi sampai sekarang bila sabahan pergi ke west malaysia kami akan disambut dengan "Welcome to Malaysia" dan saya sendiri pernah di tanya oleh seorang kakak "adik 1st time ka datang Malaysia?"...terus saya blank sekejap masa tu...dalam hati eh,selama ni aku stay luar Malaysia ka..huhu...

Saya sayang Sabah,Saya sayang Malaysia...saya bersyukur sangat2...

pasal sultan sulu nak tuntut balik sabah tu..adoiii...dah penat baca balik buku sejarah...rasa macam memang saya faham yang pajakan tu selagi ada bintang dan cekerawala.it means forever ok!...

Tadi masa pergi kantin sekolah..adik2 yang kerja kantin tu nyanyi lagu barisan kita..sebak hati saya bila dorang nyanyi part..

"andai kata kami gugur semua..taburlah bunga di atas pusara...kami mohon doa...Malaysia berjaya!...Semboyan telah berbunyi..menuju medan bakti!"...

Bila diresap tiap2 bait tu..aduh!...sedih!......

Saya betul2 berharap semua ni cepat diselesaikan...

Sekarang ni kehidupan kami di keningau masih seperti biasa...kami bersukan..berkerja..bersekolah..mak sebuk hantar anak pegi tuition...waktu petang pergi beli barang tapi waktu malam memang dinasihatkan tak yah kuar kalau takda keperluan...dan sebenarnya saya sendiri agak paranoid nak kuar sebab takut pada pengkhianat..bukan penceroboh..pengkhianat maksud saya, orang PTI yang dah lama di sini..tiba2 jadi pengikut Sultan sulu..

erghhhh!!!

Persiapan kawen saya???60%..lagi 3 minggu...dan muka saya sunburn tahap ayam goreng!

Monday, February 25, 2013

Entry huru hara

Makasih yang komen entry2 saya!....komen2 anda  saya andaikan seperti my morning newspaper ja..tiap pagi check tengok..same goes to ur entry!...dalam kepala ni ada ja komen entry kome tapi internet ni lembap bebeno!...stress teman menunggu loading...huhu...

Asyik2 post gambar...sekali sekala teringin nak taip laju-laju kat keyboard.cambest kononnya.Hahaha.

Saya sekarang ni makin nak dekat kawen..makin jadi unta malas di padang pasir.Hari-hari cam bosan.Waktu keja tu ok la juga..jumpa gak kawan2..tapi bila dah balik rumah..ya Allah, bosan gila.bosan nak mati hidup semula pon ada!..Maklumlah...saya stay sorang2...kampung nun 2jam perjalanan jauhnya...

Ni la rutin kehidupan saya sebagai seorang yang bujang...pegi keja..sibuk jalan sini..balik rumah..tegolek depan laptop..dah bosan main laptop..p baring kat katil..letak kucing atas perut..potpetpotpet dengan kucing jap..sambung online balik...pastu dah boring..lari balik p katil..belek2 buku...bosan belek buku..potpetpotpet dengan kucing...kucing minta makan ja tau.Jalan p dapur, kucing kejar..melilit kat kaki..saya pulak yang nak tersadung..marah2 kucing sket..bukak peti ais..ambik makanan kucing..suap kat mulut depa satu2..ok,tipu..tak suap pun.letak ja kat pinggan.makan sendiri ok?..

Kadang2 tu dah bosan sangat..termenung memikirkan..lagi 4minggu dia nak mai sini...dia akan tinggal dengan saya...akankah saya bosan begini..akankah dia bosan stay dengan saya...nama ja bercinta 8 tahun..tapi saya masih tak biasa nampak dia hari2...adoiiii....nampak dia setahun sekali...kadang2 tu ber'skype' ngengade...betoi ka saya nak kawen dah ni??...cam tak caya pun ada....

Tadi masa punch card nak balik..saya terbaca kat notice board ada ditampal AJK untuk Kem Kepimpinan..saya tercari2 nama saya..eh,tak jumpa..happy jugakla..maksudnya saya tak la bertugas..tapi sekali double check..rupanya2 dorang dah tukar nama saya jadi "Puan!"...patutla tak jumpa...saya memang cari nama yang ada "Cik" di depan ja...hampeh!haha..

Apa2pun...saya harap itu adalah doa..dan usikan kawan2 pasal nak kawen ni juga sebagai satu doa...yer la...orang kata saya nervous,kena control makan nanti baju tak muat..kulit kena jaga jangan berjemur,kadang2 saja p pegang bantal masa tengah shopping dengan kawan pun dah kena usik.."aik,buat persediaan ka tu"...adesss!

saya memang ada perancangan untuk masa depan..tapi hanya Allah yang menentukan sebab Allah lebih mengetahui....di saat kita mempersoalkan kenapa..jawapan hanya akan hadir bila sudah tiba masanya..itulah dinamakan hikmah...

Friday, February 22, 2013

Pssstttt!

Agak-agak basi tak kalau kongsi awal2 pic ni???


Si Hijau

Si Ungu
Huhuuuuuuuuuuu......

Gambar ni adalah kesinambungan entry "Cari punya cari,Last2 jumpa~"

I dont have sisters to show off and share..jadi kat sini je la nak menggedik sambil cakap
"Cantik tak??cantik tak??cantik kan???!"

Jangan mareeeeeeeeee....................

=P

Tuesday, February 19, 2013

Rezeki =)

Syukur Alhamdulillah!Tanpa disangka-sangka bakal pengantin yang semakin sengkek ni dimurahkan rezeki...hukhukhuk..menangis terharu kejap!

Apekah rezeki itu??

Makcik2ku nak sponsor kek kawen katanyaaaaaa....!! Tepukan Gemuruh semuanya!!!!HOHOHO..

Mulanya memang takda plan pun nak amik wedding cake sebab memang nak cut budget.Walaupun xda plan,dalam diam-diam, saya simpan impian...

Impian saya nak fondant cake..kalau bulih nak tempah dengan BUDDY dari CAKE BOSS..channel 707(tengok x)..hehe..besaq x angan2 cheq?? Tapi ye la...nama pun impian..impian gitu2 ja...tapi tak sangka pulak, pucuk dicita ulam mendatang..pucuk apa,ulam apa..eh,pentingka?.. =p Makcik2ku ni pulak berbesar hati mencadangkan Fondant Cake...sama pulak jenis kek yang saya impi2kan tu...haaaaa....bagai orang mengantuk disorongkan bantal...saya terus tido!..haha...terus pilih!..pening jugak oo...takda pilihan pon susah..banyak pilihan pon susah....Jadi baru ja tadi bincang2 dengan aunt Nor memilih design yang mana..meh kita tengok design2 yang ada (some of it)...


Cute ooooo....taken from Evelyn Homemade Cake
Wah...putih merah u olls! (sekali sekala ber uolls)..taken from Evelyn Homemade Cake


Ni santek di mata sayaaaa....


Woweeeeeeeeeeeee!!!
Jatuh Cinta dengan yang ni...tapi bunganya takda plak kata Baker tersebut..

Simple yet elegant~

Lucu topping dia!HAHA! taken from Gateau House...
blue n white!...taken from Gateau House


Satu lagi perkara agak penting nak kongsi disini..lebih-lebih lagi pada Sabahan seperti saya..atau sewaktu dengannya.. =P, mana nakcari bakery yang boleh buat kek secantik ini??

Jawapannya: Saya baru tau 2 tempat...errr...bukan tempat sebenarnya...2 orang...sebab kek fondant ni homemade.Takda kedai...tapi ada fesbuk.. Gateau House dan EveLyn HomeMade Cake. Klik la page dorang..tengok album cakenya...cantik2 oo..

Saya tempah dengan EveLyn HomeMade Cake...harganya berbaloi!..rasanya?saya belum rasa lagi..harganya?below RM400..eh,jangan terkejut ya kalau ada harga kek sebegini cecah RM750..saya dah terkejut dulu..hahaha...

Saya dah pilih design dan perisa...nantilah selepas majlis,saya share =)