Sunday, March 15, 2015

sambutan hari jadi 1tahun....

Alhamdulillah....anak sulungku dah genap setahun pd 9mac tempoh hari...xsedar betul masa berlalu..how we did that??or to be exact how do we survived???...itu semua dgn pertolongan dari Allah...berjaya breastfeed sheila sampai 10bulan wlupun xdapat nak buat stok susu setitik pun..dah tu terpaksa ulang alik dari tempat keja ke umah..Allah bantu dengan msa keja sy yg flexible...dalam setahun ni berjaya babysit sheila sendiri tanpa hantar pada pengasuh..Alhamdulillah dapatla berjimat n in shaa Allah selamat sebab anak ada d tangan kami sendiri..di sini plak terasa bersyukur bila Allah bantu dengan waktu kerja saya n suami..bergilir2 jaga sheila..apa yang penting?? KERJASAMA!!..Kalau dah kena kes seperti kami yang cuma tinggal bertiga ni..my husband,sheila n I..tak boleh la letak kerja tu pd sorang ja..semua orang kena buat..except lil princess yang dah ligat bejalan skg ni..hehe..

Ok..back to main reason im here today..just wanna share story about 1st birthday celebration and hope it can give some tips to those who want to come up with birthday partaayyy soon!..I did say that becoz...... I did google about 1st birthday just to get preview about it..so here is mine....

Sambutan hari jadi Sheila Amina 1 tahun
Kenapa saya tulis sambutan dan bukannya parti?..sebab tiada jemputan pun cuma kami bertiga,myparents n nenek serta adik ipar yang baru ja sampai ke sabah malam sebelumnya...meriah la jugak..alhamdulillah..

Perlu sambut ka tidak birthday pertama ni?ye la memandangkan baby bukan paham apa pun..semuanya terpulang pada kita sebagai ibu bapa..pada saya,nak sambut ni untuk kenangan kami semua..sheila memang tak paham apa sekarang tapi bila dah besar bolehla tgk gambar dia sendiri makan kek sampai comot abeh...lagipun,memang mamanya ni dah teringin...rasanya bolrh buat,takda halangan lain..so buat ja la..

Bajet pulak macamna?..sekali lagi bergantung pada kita..ala..macam buat majlis kawen dulu..nak grand,besar bajet..nak simple,save bajet...huhu..bajet kami meliputi kek dan hiasan(banner,belon,topi untuk sheila) kali ni cukup2 RM70 ja...haaa....jimat ka tidak??..ya la xda tetamu kan..lagipun kami tinggal di daerah lain dan jauh dgn sedara mara semua..tu yg xjemput..memang plan buat sesimple yang mungkin..my parents plak sporting drive 2jam datang umah sebab nak join sambut birthday cucu pertama...

Takda makanan lain ka?...memang takda,semata-mata kek dan air supaya tak tercekik..hehehe...antara tips yang saya dapat hasil google tempoh hari...elakkan buat majlis hari jadi pada waktu makan tengah hari n makan malam..pada saya logiknya sebab waktu tu orang fokus nak makan nasi.hahaha...jadi saya buat waktu petang..tu pun da lewat..jam 5 pm.waktu semua orang masih kenyang sebab aritu makan tengahari pun da lewat...tak menjadi kesalahan nak tambah makanan tambah..terpulang.....

Baju birthday girl macamana?...Kalau diikutkan,memang mamanya ni nak beli baju ala2 princess..tapiii...rezeki yang lain sampai..oh jimat disitu...dah pasrah sebenarnya sheila takda baju baru sempena birthday..dah terfikir pakai ja baju yang ada..nafsu mamanya ja lebih nak dress up anak..tapi seperti dikatakan tadi...rezeki lain sampai..adik ipar yang baru sampai sabah ada bawak ole2 baju untuk sheila..cantik..so mamanya tak la bersedih hati..sheila nampak warna warni di harijadi...hehe...

Perjalanan sambutan harijadi berjalan dengan ringkas..dimulakan dengan doa selamat..potong kek sambil snap gambar..ngap3 kek..bersurai...bersurai tu maksudnya parents pun dah nak berangkat pulang..suami n adik ipar plak nak kedai..tinggal mama n sheila bdua d umah..huhu..thats how it end...tepuk tangan please...sebelum tutup entry kali ni..saya belanja gambar2 tempoh hari...with no caption.malas nak pikiaq..hehe..Assalamualaikum..tq you if u are reading till this word.



4 comments:

  1. simple macam ni pun dah syukur Sgt.jnji ada sambutan untuk amina.dia mesti happy tgok gambar ni bila besar nanti

    ReplyDelete
  2. simple macam ni pun dah syukur Sgt.jnji ada sambutan untuk amina.dia mesti happy tgok gambar ni bila besar nanti

    ReplyDelete
  3. sama dengan birthday saya 9 mac..hehe
    happy birthday sheila amina.

    ReplyDelete
  4. amboiii kemain comot dia makan kek hehehehe. hepy besday sayang. moga terus berjaya dunia dan akhirat amin amin

    ReplyDelete