Friday, December 28, 2012

Kursus Kawen mesti ada part censored~ (untuk kanak2)

Ok tak tajuk?30minit fikir. =)
 Nasib tajuk tu tak jadi entry.Berjela panjangnya.

Alhamdulillah selesai kursus 2 hari.

I try not to laugh hard as girls behind me when the speaker crack a joke that has double meaning.

and i can confirm u this question might be asked in kursus kawen in other place too, the question is...

"Siapa yang di atas,suami atau isteri?"

Bila penceramah tu tanya soalan ni, of kos terfikir suami d atas..tapi peserta lelaki tetiba gelak.eh,yang ni pun ada double meaning ka?..penceramah tu asyik ulang2 soalan yang sama.Now i know......

akhirnya, jawapannya.."tukar-tukar!" pffttt!!

Ada baiknya kursus ni ada pendedahan tentang kesihatan...tapi my eyes squinted setiap kali penceramah dari kesihatan tu tukar slide sebab ada gambar2 XXX ditunjukkan...ianya lebih kepada sangat2 asas..i think they should discuss about perancangan keluarga juga in future.

Of course bab solat dan tanggungjawab,prosedur,cerai semua tu turut disampaikan...

Apa yang dapat saya simpulkan rata2 penceramah kata dunia bercinta sangat lain dengan dunia perkahwinan...

yang paling saya ingat..."Selepas kahwin,berubahlah..jangan hidup seperti zaman bujang.."

Kenapa saya rasa statement tu menakutkan??!

Terimakasih kerana membaca... =)

ppsstt.....saya dah konvo kursus kawen~!!

14 comments:

  1. "Selepas kahwin,berubahlah..jangan hidup seperti zaman bujang.."mmg betul.. coz lepas khawin jgn plak buat perangai mcm org bujang..haha..paham kah tu dek??..
    ntah lah Niesa.. kak pun tak perfect sgt lg dlm rumahtangga..msh byk kekurangan.. byk jgk dosa dgn suami..hehe.. ya lah ndak ikut ckp...kdg2 pandai keras kepala..haha.. apa pun Kak percaya, bila sdh khawin kena ada tolak-ansur..saling percaya.. itu paling pentik dik...
    komunikasa dua hala amat penting...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. paham2..hehehe...aduii..tu la kak...sudah biasa tinggal sendiri...nda tau la macamana bila kawin nt...

      Delete
  2. hahahah congrat dh dpt eh sijil...hehe

    ReplyDelete
  3. uncle suka statement atie tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya org yang melaluinya lebih memahami kan uncle =)

      Delete
  4. yups
    betul
    bila dah kahwin secara automatik beban dia dah lain
    dah xleh jadi macam orang bujang sebab tanggungjawab berkahwin besar :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanggungjawab yang dikongsi bersama...i think..hehe

      Delete
  5. hahah..okie, this part memang kena censored.
    kalo takde pasangan tapi pegi amik kursus kahwin takpe ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tlong jwb kn sbb dh ada pgalaman.... hee... x pe je... amk awal2 sbb sijil tu x de tarikh luput pn... bleh guna bila2... sy g ngan kwan2 je.. u yg anjurkn.. lg best.. n x tau pn spe psangan kte nnti kn.. haha..

      Delete
    2. TQ atiqah tolong jawabkan..haaa..tu org berpengalaman dh tlg..hehehe...tq atiqag..betul tu nik..xda pasangan pun leh datang berkursus =)

      Delete
  6. congret kak.. selesai juga akhrnye ye... akak plan kwin bulan brape 2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah bulan 3 next year dik =)

      Delete
  7. Congrats Neesa!

    Semoga seronok di alam perkahwinan! (dabel meaning) HAHAHSHAJSHASJHAJDHADJHADJHAD

    Oh gosh, I feel so perverted. Hahahah

    Anyway, I read komen komen kat atas, saya tak amik sijil pra perkahwinan sebab saya tak nikah di sini..tapi saya still pergi dengan kawan kawan. Sebab..ntah. Kot kot la diorg tetiba nak mintak "EH WHERE U SIJIL? U KENOT GET MARRIED WITOUT SIJIL"

    Haha..tetiba nak bermonolog cara apek kan..saikosis aku ni.

    ReplyDelete